Doneren
Menu Sluit

Geschiedenis Mkomazi National Park

De opbrengsten van de Stichting Suzuki Rhino Club gaan in zijn totaliteit naar het Mkomazi National Park in Tanzania. Het team van het nationaal park houdt zich onder meer bezig met het in het wild terugbrengen van de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond. Het Mkomazi National Park ligt op de grens met Kenia en is een van de grootste beschermde ecosystemen in Afrika. Bovendien is het een van de weinige plaatsen waar deze dieren nog in het wild te zien zijn.

Mkomazi is opgericht in 1951 en heeft net als veel Nationale Parken en Game Reserves een verleden vol strijd. De belangrijkste strijd om het gebied werd gevoerd tussen de overheid en de lokale gebruikers van het land.
Het gebied dat later Mkomazi National Park werd genoemd, was oorspronkelijk erg dunbevolkt. Totdat in de jaren vijftig de African District Councils besloten dat herders in dit gebied hun vee mochten laten grazen. Decennia lang trokken herders naar het gebied en dat eiste zijn tol. Door de overbegrazing was het gebied er eind jaren tachtig erg slecht aan toe. Door intensieve stroperij, opzettelijke branden en illegale jachtpartijen was bovendien de populatie van zwarte neushoorns en olifanten bijna uitgeroeid. Vandaar dat in 1988 de overheid besloot het park in ere te herstellen. De kuddes moesten verdwijnen en het herstel van het park kreeg prioriteit van de overheid.

George Adamson Wildlife Preservation Trust

De overheid schakelde de hulp van Tony Fitzjohn en zijn George Adamson Wildlife Preservation Trust in. Samen stelden zij een programma voor het behoud van het park op. De George Adamson Wildlife Preservation Trust is de enige partner van de overheid die beslissingen mag nemen over het Mkomazi National Park. Tony Fitzjohn is met zijn stichting verantwoordelijk voor onder meer het neushoornreservaat, het aanleggen van wegen, het installeren van radionetwerken en het onderhoud van het park. In 2005 verklaarde de Tanzaniaanse overheid Mkomazi tot Nationaal Park.

Meer over George Adamson.

Hallo! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke (functionele) en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren.